Hoe het Amphia ziekenhuis zijn luchtkwaliteit op topniveau houdt
Project details
Klant
Amphia Ziekenhuis
Website
Categorie
“Mediservice is een betrouwbare partner die onze systemen door en door kent. In de operatiekamers weten ze precies hoe de plenums in elkaar zitten en waar alles te vinden is. Ze voeren de validaties volledig zelfstandig uit.”
Mediservice ontzorgt Amphia met validaties luchtbeheerssysteem
Amphia is een ziekenhuis met vestigingen in Breda, Oosterhout en Etten-Leur. Op de hoofdlocatie Molengracht in Breda is in 2019 een nieuw gebouw in gebruik genomen als uitbreiding van het bestaande ziekenhuis. Een 250 meter lange tunnel verbindt het oude en nieuwe gebouw. Vijf jaar na de oplevering van het nieuwe gebouw is Mediservice, in samenwerking met de afdeling Technisch Beheer, druk bezig met het vervangen van de HEPA-filters (en de bijbehorende RL7-metingen en validaties) van de luchtbehandelingsinstallaties in diverse ruimtes. Dit is een omvangrijke klus, maar het vervangen van de filters is slechts een deel van de ondersteuning die Mediservice aan Amphia biedt.
Luchtbeheerplan als basis
Dirk van der Meer, installatietechnicus bij de servicekern Techniek, Vastgoed & Veiligheid van Amphia, is naar eigen zeggen verantwoordelijk voor “Alles wat met luchtbehandeling te maken heeft tot en met de wand”. Alles wat verdergaat, zoals apparatuur met een stekker of aansluiting in de wand/pendels, valt onder de afdeling Medische Techniek. Samen met twaalf andere technici zorgt Dirk voor de vele installaties in het ziekenhuis, zoals elektriciteit, (medische) gassen, water, koeling etc.
Dirk omschrijft de installaties in het ziekenhuis als een “complex systeem”, waarvan slechts één klein onderdeel zijn aandachtsgebied is. “Mijn werk draait om ervoor zorgen dat de luchtbehandelingsapparatuur in ruimtes zoals operatiekamers, opdekgangen, de CSA, steriele opslag, behandelkamers, en isolatiekamers voldoet aan de strenge eisen uit het luchtbeheersplan van het ziekenhuis.”
Dit luchtbeheersplan, opgesteld volgens de FMS-richtlijnen (Federatie Medisch Specialisten), heeft als doel het risico op postoperatieve infecties te minimaliseren en de kans op verspreiding van micro-organismen en infectieziekten naar de omgeving van het ziekenhuis, patiënten en werknemers te beperken.
Jaarlijkse validatie
Om te waarborgen dat de luchtbehandelingssystemen voldoen aan de gestelde eisen, voert Mediservice in opdracht van Amphia jaarlijks een uitgebreide validatie uit. Dirk legt uit: “Tijdens de validatie worden meerdere factoren gecontroleerd, zoals drukverschil, deeltjesconcentratie, luchtsnelheid, temperatuur, ventilatievoud, relatieve luchtvochtigheid, HEPA-filters en hersteltijd. Dit doen we voor een groot aantal ruimtes in het ziekenhuis.”
De samenwerking met Mediservice is van cruciaal belang voor het deskundig uitvoeren van validaties. “Mediservice is een betrouwbare partner die onze systemen door en door kent. In de operatiekamers weten ze precies hoe de plenums in elkaar zitten en waar alles te vinden is. Ze voeren de validaties volledig zelfstandig uit. De samenwerking is zo goed dat we zelfs elkaars privénummers hebben voor noodgevallen.”
“Door de soepele samenwerking met Mediservices kan ik mij concentreren op andere taken, zoals het inspecteren en verwerken van de uitgebreide rapportages die ik van Mediservice ontvang en het plannen van onderhoudswerkzaamheden.”
Voorbereiding
Voor de jaarlijkse validatie door Mediservice van start gaat, ligt er echter een flinke taak op Dirk’s schouders. “We willen dat alle luchtbehandelingsapparatuur in topconditie verkeert voordat de validatie begint. Dit betekent dat we de 90(!) luchtbehandelingskasten in het gebouw eerst een onderhoudsbeurt geven. Denk aan het reinigen van de kasten, het controleren van filters en luchtdruk, het afstellen van ventilatoren. Ook wordt er onderhoud gepleegd op de sluitdeuren en moeten de verschillende opnemers worden gekalibreerd.”
Het coördineren van deze werkzaamheden is een uitdaging. Dirk: “We werken met veel verschillende leveranciers en moeten ervoor zorgen dat dit onderhoud zo wordt gepland dat het minimale impact heeft op de zorgprocessen. Dat vraagt om strakke planning en veel overleg.”
Dankzij de samenwerking tussen de Technische Dienst en Mediservice blijft de luchtkwaliteit in Amphia aan de hoogste standaarden voldoen. Dirk vat het samen: “Het is teamwork. Iedereen heeft zijn eigen expertise, maar uiteindelijk werken we samen aan één doel: een veilige en schone omgeving voor onze patiënten en medewerkers.”
Met de juiste voorbereiding, expertise en partnerschappen zoals die met Mediservice blijft Amphia klaar voor de toekomst – met luchtkwaliteit als een onzichtbare, maar essentiële pijler.